Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Handlovská nemocnica dnes slávnostne otvorila lôžkovú rehabilitáciu: Novovybudované lôžka odľahčia špecializované oddelenia v regióne

5.10.2023

Skvelá správa pre hornonitriansky región. Nemocnica AGEL Handlová vo štvrtok 5. októbra slávnostne otvorila novozriadené oddelenie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie. Jedna z najmodernejších rehabilitačných jednotiek na Slovensku bola odovzdaná do prevádzky za účasti vedenia spoločnosti AGEL aj primátorky mesta.

Moderná ošetrovacia jednotka rehabilitácie s kapacitou 16 lôžok rozšíri spektrum poskytovaných služieb  handlovskej nemocnice a zároveň zvýši komfort hospitalizovaných pacientov. „Priestory sú už na prvý pohľad veľmi útulné a moderné, nielen spoločné časti, ale aj samotné izby spĺňajú požiadavky a preferencie pacientov v 21. storočí. Všetky izby sú nadštandardne vybavené, a to vrátane klimatizácie, vlastného sociálneho zariadenia či televízie, samozrejmosťou sú nové postele,“ povedala riaditeľka nemocnice s tým, že celková investícia do rekonštrukcie a vybavenia rehabilitačnej jednotky sa vyšplhala na sumu 675-tisíc eur.

 

Rehabilitačná starostlivosť na oddelení pozostáva zo špeciálneho cvičenia bez pomôcok, ale aj s pomôckami. Pacientom sú k dispozícii overbaly, fitlopty, theraband, posilňovacie gumy, stimulačné loptičky či činky.  Cvičí sa buď na posteli pacienta, alebo v telocvični na hydraulickom lôžku. „V rámci cvičenia sa zameriavame na úpravu pohybových stereotypov, liečebnú výchovu k sebestačnosti a nácviku bežných denných činností. Na zvýšenie rozsahu pohyblivosti využívame motodlahu, samozrejmosťou je G-aparát, chodítko, nemecké i francúzske barle, rehabilitačné pomôcky, na zmiernenie opuchov a bolestí aplikujeme lokálnu kryoterapiu prostredníctvom kryosáčkov.  K dispozícii máme tiež elektroterapiu formou magnetorepie, kombinovanú terapiu - ultrazvuk + elektrické prúdy, prípadne samostatne ultrazvuk alebo prúdy. V budúcnosti plánujeme terapiu rozšíriť o bioptrónovú lampu, laseroterapiu či termoterapiu prostredníctvom nosičov tepla,“ vysvetlila fyzioterapeutka novozriadeného oddelenia Bc. Beáta Trgiňová.

 

Lôžková ošetrovacia jednotka pre rehabilitáciu nebude prínosom len pre nemocnicu, ale pre celý región. Jej zriadením totiž handlovská nemocnica prispela k flexibilnejšiemu manažmentu pacientov medzi zdravotníckymi zariadeniami v okolí. „V praxi to znamená, že pacienti, ktorí mali napríklad autonehodu, mozgovú príhodu, absolvovali operáciu bedrového kĺbu a podobne, budú na ortopedických či chirurgických oddeleniach okolitých nemocníc hospitalizovaní kratšie, pričom následnú rehabilitáciu už absolvujú na rehabilitačnej jednotke. Operatíva a manažment pacientov tak bude pružnejší, čo má, samozrejme, vplyv aj na kratšie čakacie doby na plánované operačné zákroky a zlepšenie možností poskytovania špecializovanej zdravotnej starostlivosti,“ dodala Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Späť