Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

„Pacientky si často myslia, že sonografia a mamografia sú rovnocenné, niektoré nálezy sú však detekovateľné len mamograficky,“ upozorňuje pri príležitosti kampane Pink október lekárka handlovskej nemocnice

23.10.2023

Október je na celom svete mesiacom povedomia o rakovine prsníka. Do kampane Pink október sa zapojila aj Nemocnica AGEL Handlová. Cieľom je nielen vyjadriť podporu ženám, ktoré so zákerným ochorením bojujú, ale aj upozorniť na dôležitosť prevencie. Jednou z jej foriem je sonografické vyšetrenie prsníkov, ktoré v rámci handlovskej nemocnice ročne absolvuje približne tisíc žien.

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov by mali sonografické vyšetrenie prsníkov absolvovať raz za dva roky.  Ak sa v rodine vyskytlo nádorové ochorenie prsníka, prípadne žena užíva antikoncepciu, odborníci odporúčajú nechať sa skontrolovať každý rok. „Sonografické vyšetrenia prsníkov robíme v určitom počte každý deň, ročne ho u nás absolvuje približne tisíc žien. Sú pacientky, ktoré chodia na pravidelné vyšetrenia prsníkov podľa doporučení. Stretávame sa však aj s takými, ktoré to zanedbávajú a prídu až pri hmatnom náleze, keď už je nádor, žiaľ, dosť veľký a až od nás idú  na mamografiu a biopsiu z ložiska,“ hovorí vedúca lekárka rádiodiagnostického oddelenia Nemocnice AGEL Handlová MUDr. Zuzana Šošková s tým, že vo vekovej skupine od 40 do 69 rokov pacientky majú možnosť raz za dva roky absolvovať aj mamografické vyšetrenie, nie všetky ženy ju však využijú.

 

Sonografické vyšetrenie prsníkov je bezbolestné a dokáže napovedať mnoho. Hoci lekári vedia zaznamenať a popísať už lézie vo veľkosti jedného milimetra, upozorňujú, že sonografia je oveľa menej presná ako mamografia. „Benígne nálezy, napríklad cysty, nachádzame na sone často. Lézie, ktoré vyhodnocujeme ako podozrivé a nehmatné, len pri samotnom sonografickom vyšetrení nachádzame málokedy. Sú o tom napísané veľké štúdie, aká malá je pravdepodobnosť nálezu nehmatného podozrivého ložiska len sonograficky, preto je mamografia prioritné vyšetrenie na detekciu nehmatných podozrivých ložísk, a preto máme aj skríningový mamograficky program, v rámci ktorého pozýva ženy nad 50 rokov na mamografiu aj zdravotná poisťovňa. Pacientky si často myslia, že sonografia a mamografia sú rovnocenné, hlavne na našich sociálnych sieťach je veľa hoaxov o rizikách pri mamografii, preto pacientky chcú absolvovať len sonografiu. Pritom sú nálezy, ktoré na sonografii nie sú detekovateľné, len mamograficky. Veľké a takzvané tukové prsníky sú sonograficky  hodnotiteľné veľmi ťažko, tam je prioritné vyšetrenie mamografia. Pri vyšetrení na to, samozrejme, pacientky aj upozorňujem, rozhodnutie je už ale na nich,“ vysvetľuje skúsená odborníčka.

 

Už pri sonografickom vyšetrení zvládnu špecialisti na základe echogenity, tvaru a cievneho zásobenia určiť, či má nájdené ložisko nezhubný charakter. „Ložiská, ktoré nemajú všetky známky nezhubného nálezu, majú doporučené následné ďalšie vyšetrenia - mamografiu a prípadne biopsiu podľa nálezu na mamografii. Pri biopticky potvrdených zhubných nálezoch sa zasa odporúča absolvovať magnetickú rezonanciu na určenie presného rozsahu nálezu a určenie počtu ložísk, vyšetrenia na vylúčenie vzdialených metastáz už ale spadajú do kompetencie onkologických pracovísk, kam je pacientka pri takýchto nálezoch odoslaná. Čím skôr sa nález objaví, tým je väčšia šanca na vyliečenie. Preto sme sa aj na našom pracovisku rozhodli zapojiť do celosvetovej kampane Pink október, ktorá ženám pripomína, aké dôležité je pravidelne absolvovať preventívne vyšetrenia prsníkov,“ dodáva MUDr. Šošková.

Späť