Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Tradícia darovania krvi v Handlovej je obnovená „Medicína je plná inovácií, ale krv sa nedá ničím nahradiť,“ hovorí riaditeľka nemocnice

23.11.2023

Darcov krvi nikdy nie je dosť a od nenahraditeľnej tekutiny závisí život každého z nás. Aj to bol dôvod, prečo handlovská nemocnica spojila sily s radnicou mesta Handlová a mobilnou odbernou jednotkou AGEL Merea, aby možnosť darovať krv opäť priniesli aj do tohto regiónu. Posledný odber tohto roka je naplánovaný na december.

Dobrovoľné darovanie krvi sa do Handlovej vrátilo od júna 2023. Odvtedy sa uskutočnili celkom tri mobilné odbery, ktorých sa zúčastnilo 73 darcov. „Počas pandémie bolo aj darcovstvo krvi značne obmedzené, preto nás veľmi teší, že sa nám podarilo obnoviť túto tradíciu a dobrovoľným darcom krvi dať možnosť vykonať tento nezištný skutok priamo vo svojom meste. V regióne je stabilná a spoľahlivá základňa ľudí, ktorí krv darujú pravidelne. Sme im za to vďační, pretože medicína je síce plná inovácií, ale bez darcov krvi by sa lekári nezaobišli, keďže krv sa nedá nahradiť ničím. Zároveň nás teší, že darovanie krvi je ďalšou formou spolupráce medzi nemocnicou a mestom Handlová. Práve vedenie mesta je nám veľmi nápomocné nielen s poskytovaním priestorov, ale aj so samotnou organizáciou tejto dobročinnej aktivity,“ povedala riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová.

 

Darcovia krvi sa sústreďujú v priestoroch podnikateľského inkubátora v centre mesta, ako bolo zvykom aj v minulosti. Primátorka mesta Handlová Mgr. Silvia Grúberová oceňuje nielen spoluprácu s nemocnicou, ale aj mestskými organizáciami: „Keď nás nemocnica oslovila s ponukou organizovať mobilnú kvapku krvi, pre mňa bolo potešujúce, že sa zapojilo viacero mestských organizácií. Nemôžem opomenúť ani darovania krvi, ktoré sa diali vďaka už teraz neexistujúcej mestskej neziskovej organizácii Asterion pod názvom Kvapka krvi pre kamaráta. V prvom rade ďakujem všetkým darcom, ktorými sa stávajú tiež zamestnanci mesta a medzi tých pravidelných patria tiež príslušníci Mestskej polície Handlová. Moje poďakovanie za organizáciu patrí zamestnancom handlovského mestského úradu, Mestského bytového podniku Handlová, ktorý sa nám stará o podnikateľský inkubátor ako i Kontaktnému centru Handlová,“ uviedla primátorka Handlovej. Ako dodala, rada by v budúcnosti prijala na pôde mesta darcov, držiteľov plakiet a verí, že i tu dôjde k spolupráci s nemocnicou.

 

Najbližší termín dobrovoľného darovania krvi je stanovený na 18. decembra 2023. Do kalendára si však môžete poznačiť aj budúcoročné termíny, ktoré budú príležitosťou pomôcť svojou kvapkou a zachraňovať ľudské životy. V roku 2024 bude možnosť darovať krv už 8. februára, následne 25. apríla a po letnej prestávke si na konto môžete pripísať tento šľachetný čin aj 31. októbra a 19. decembra.

 

Späť