Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Chladné počasie je rizikové aj z hľadiska ochorení močových ciest a mechúra

5.12.2023

Náhle ochladenie, nepredvídateľné počasie alebo nevhodné oblečenie. Toto všetko sa môže podpísať pod zdravotné komplikácie, ktoré často vyústia do zápalu močových ciest a močového mechúra. Koho najčastejšie postihujú, kedy navštíviť lekára a aké problémy môžu nastať, sme sa spýtali MUDr. Violy Filipovičovej, urologičky z Nemocnice AGEL Handlová.

Chladné zimné dni sú typické vyšším výskytom infektov, prechladnutí a následným oslabením imunity. „Najčastejším pôvodcom infekcií močových ciest je baktéria E.coli, ktorá prirodzene osídľuje oblasť hrubého čreva a vplyvom nedostatočného pitného režimu, oslabenia imunity, prítomnosti močových kameňov a u mužov najmä zväčšenou prostatou sa následne usádza a množí v močových cestách a spôsobuje tak klinické ťažkosti v zmysle zápalových ochorení,“ hovorí MUDr. Viola Filipovičová. Do veku 50 rokov sa zápal častejšie vyskytuje u žien v dôsledku anatomického usporiadania a tesného kontaktu močovej trubice, pošvy a konečníka. Po päťdesiatke sa, naopak, infekcie vyskytujú častejšie u mužov, najmä v dôsledku zväčšenia prostaty. „Po 60. roku sa výskyt u mužov a žien vyrovnáva. U detí sa najčastejšie stretávame s infekciami u mladých chlapcov, a to najmä pri komplikujúcich faktoroch, akými sú synechie predkožky alebo fimóza,“ dopĺňa odborníčka.

 

Zápal močových ciest odporúča urologička liečiť u svojho obvodného lekára alebo pediatra. „Každý zápal je nutné verifikovať kultivačným nálezom vzorky moču. Následne podľa výsledkov prítomnosti komplikujúcich faktorov a frekvencie výskytu je potrebné zvážiť vyšetrenie v urologickej ambulancii. Voľnopredajné liečivá sú cenné najmä pri výskyte recidivujúcich infekcií močových ciest ako doplnok liečby, pri už rozvinutom bakteriálnom ochorení je však často potrebná návšteva lekára,“ vysvetľuje urologička. Najobávanejšou komplikáciou zápalu močového mechúra je jeho vzostupné šírenie a následný rozvoj zápalu obličiek, ktorý pri neadekvátnej liečbe vedie k septickému stavu s možným rozvojom multiorgánového zlyhania. Infekcie močových ciest sa objavujú u približne 3 - 5 % mladšej populácie a u 10 - 30 % staršej populácie. S komplikáciami sa pri včasnej diagnostike a adekvátnej liečbe stretávajú v handlovskej nemocnici len zriedka.

 

U detí je potrebné dbať na prevenciu tohto typu ochorení už v skorom veku. „Pri dvoch infekciách močových ciest u chlapcov a jednej u mladých dievčat je nutné urologické vyšetrenie za účelom vylúčenia možných vrodených vád ovplyvňujúcich močový systém. Dôkladné vyšetrenie určí ďalší postup liečby a prevenciu infekcií. Úloha rodiča spočíva najmä v dodržiavaní režimových opatrení, a to dostatočný pitný režim, pravidelné vyprázdňovanie, dôsledná hygiena a racionálne vyvážená strava,“ dodáva MUDr. Viola Filipovičová.

Späť