Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Pľúcna ambulancia handlovskej nemocnice rozšírila svoje vybavenie: nový prístroj zrýchli a zjednoduší diagnostiku

29.1.2024

Do výbavy pľúcnej ambulancie Nemocnice AGEL Handlová pribudol nový prenosný ultrazvuk. Prístroj, ktorý nemocnici darovala Nadácia AGEL, výrazne zrýchli a zjednoduší diagnostický proces.

Novinkou vo výbave pneumologicko-ftizeologickej ambulancie handlovskej nemocnice je od januára nový prenosný ultrazvuk. Prístroj s príslušenstvom v celkovej hodnote takmer 7000 eur darovala nemocnici Nadácia AGEL. „Poslaním NADÁCIE AGEL je pomáhať. Diagnostika je pre pacienta základom nastavenia liečby na ceste k uzdraveniu. Naša pomoc tentoraz smerovala k pacientom Nemocnice AGEL Handlová. Veríme, že prenosný ultrazvuk pomôže nielen k zrýchleniu a zjednodušeniu diagnostiky, ale aj ku komfortu pacientov. Zakúpiť tento prístroj nám pomohli zamestnanci nemocnice vďaka finančným prostriedkom z 2 % daní, prispeli lekári, sestry, celý personál nemocnice, lebo im záleží na pacientoch. Pľúcnej ambulancii preto prajeme veľa spokojných pacientov a ďalší rozvoj do budúcnosti,“ povedala riaditeľka nadácie Mgr. Iveta Chreneková.

 

V dostupnosti takéhoto prístroja priamo na ambulancii vidí veľký prínos aj skúsený pneumológ MUDr. Jozef Kubík: „Prístroj bude veľmi nápomocný predovšetkým v diagnostike. Vďaka nemu dokážeme vyšetriť pleurálne dutiny, ale aj prípadné solídne útvary pod hrudnou stenou v pľúcach, teda napríklad nádory a cysty. Prístroj je nenahraditeľný tiež v prípade diagnostiky tekutiny v pohrudničnej dutine, najmä ak bude potrebné jej odsatie cestou pleurálnej punkcie. Tu je možnosť robiť pleurálnu punkciu aj pod priamou kontrolou ultrazvuku, čo je výhodou najmä pri menších a prípadne atypických či opúzdrených fluidothoraxoch,“ vysvetlil odborník.

 

Než sa sonograf stal súčasťou výbavy ambulancie, diagnostika bola o čosi komplikovanejšia, nielen pre lekárov, ale aj pre pacienta. „Doposiaľ sme museli pacientov odosielať na RDG pracovisko a v prípade potreby požiadať o akútne vyšetrenie. Tým sme jednak pracovisko zaťažovali, ale tiež sa, aj napriek skvelej spolupráci, spomaľoval diagnostický proces. Samozrejme, prístroj je prínosom aj pre pacienta, pretože všetko potrebné absolvuje v rámci jednej ambulancie, nemusí sa presúvať a čakať. V neposlednom rade treba dodať, že sa nám otvorili nové možnosti do budúcna, pretože prístroj by mohol byť v prípade dovybavenia ambulancie nápomocný aj pri drenážach hrudníka či biopsiách,“ dodal MUDr. Kubík.

Späť