Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

Pacientov handlovskej nemocnice navštívili chlpatí terapeuti

25.6.2024

Klientov Senior centra Sv. Kataríny a pacientov hospitalizovaných v Nemocnici AGEL Handlová po roku opäť navštívili štvornohí liečitelia. Hlavným cieľom návštevy bolo, aby sa klienti a pacienti odreagovali, prišli na iné myšlienky a potešili sa prítomnosťou milých chlpáčov, čo určite prispieva aj k liečbe a zlepšeniu ich zdravotného stavu.

Terapeutické psíky spolu s canisterapeutkami zo spolku Psí pohlazení navštívili Nemocnicu AGEL Handlová po prvý raz v roku 2023. Už vtedy boli pacienti nemocnice i klienti Senior centra Sv. Kataríny z ich návštevy doslova nadšení. „Bolo krásne sledovať, ako vďaka prítomnosti psíkov pacienti i klienti pookriali. Doslova v okamihu prišli na iné myšlienky, terapeutických psov hladkali, objímali, česali a kŕmili piškótami, niektorí ich dokonca oslovovali menami svojich domácich miláčikov. Dojatie sa striedalo s úprimným smiechom, mnohí si zaspomínali aj na svojich psíkov z detstva. Veríme, že tento zážitok, pozitívna nálada a pocity, ktoré v nich prítomnosť terapeutických psov vyvolala, priaznivo ovplyvnia aj ich liečbu a ďalší vývoj ich stavu,“ povedala riaditeľka Nemocnice AGEL Handlová Ing. Marta Eckhardtová, MPH. 

Canisterapia je jednou z foriem animoterapie. Využíva predovšetkým pozitívny vplyv psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. Uplatňuje sa ako pomocná psychoterapeutická metóda v situáciách, keď iné metódy nie sú účinné, alebo ich nemožno použiť. V prípade fyzického zdravia canisterapia zasa motivuje k využívaniu jemnej a hrubej motoriky končatín, komunikácii, klienta či pacienta inšpiruje k telesnej aktivite. Terapeutický tím tvorí psovod a jeho pes, pričom pes musí byť náležite vycvičený a psovod musí mať odborné vedomosti v canisterapii a psychológii.

Späť