Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V areáli handlovskej nemocnice vznikla vďaka dobrovoľníkom nová oddychová zóna

17.9.2024

Spojili sily pre dobrú vec. Dobrovoľníci neziskovej organizácie Sv. Lujza, n. o. s finančnou pomocou Nadácie AGEL vytvorili v areáli Nemocnice AGEL Handlová oddychovú zónu pre klientov Senior centra Sv. Kataríny a pacientov handlovskej nemocnice. Do užívania ju odovzdali vo štvrtok 12. septembra.

Dobrovoľníci neziskovej organizácie Sv. Lujza, n. o. pravidelne navštevujú klientov Senior centra Sv. Kataríny, ktoré funguje pri Nemocnici AGEL Handlová. „Návštevami v nemocnici sa snažíme seniorom preukazovať, že sú stále súčasťou komunity, že nám na nich záleží. Práve počas takýchto návštev sme dostali nápad vytvoriť v blízkosti nemocnice oddychovú zónu mimo nemocničných stien. Čas strávený vonku je plnohodnotným zmyslovým zážitkom, ktorý nás zakotvuje v prítomnom okamihu a pomáha nám cítiť sa prepojení. Pobyt na čerstvom vzduchu je nevyhnutný pre každého človeka. Ak má pacient pohybové obmedzenia, alebo je odkázaný na lôžko, nie je to dôvod, prečo mu takúto možnosť nedopriať,“ vysvetlila pôvod myšlienky Mgr. Veronika Takáčová z neziskovej organizácie Sv. Lujza, n. o.

Keďže areál handlovskej nemocnice je zelený, plný stromov a štebotu vtákov, na vybudovanie oddychovej zóny nebolo treba chodiť ďaleko. „Pred vstupom do nemocnice bola veľká stará fontána, zeleň a tiež ideálny priestor na lavičky. Oslovili sme technické služby HATER s. r. o., sociálny podnik na spoluprácu pri realizácii projektu, aby nám pomohli zreálniť naše predstavy a spoločne sme z tohto priestoru vytvorili zelenú a kvetinovú trvalú záhradu. Lavičky sú umiestnené tak, aby poskytovali pacientom okrem tieňa aj priestor na relax a aktivity, ako aj na vzájomnú komunikáciu. Záhon kvitnutím spríjemní tento priestor a dominanta záhonu Prunus poskytne okrem krásnych jarných kvetov aj tieň pri popoludňajších teplotách. V druhej fáze projektu pred zimou by sme radi doplnili park o kŕmidla pre vtáčiky, o ktoré sa spoločne budú starať dobrovoľníci s klientami Senior centra. Sme veľmi vďační za profesionálny a ľudský prístup konateľa firmy HATER s.r.o. Ing. Vladimíra Boráka a hlavného záhradníka Ing. Jozefa Božíka, ktorým sa projekt páčil a boli ochotní ho zrealizovať za rozpočet, ktorý bol nižší, ako je skutočná cena jeho realizácie. Samozrejme, veľmi pekne ďakujeme aj vedeniu Senior centra a námestníčke Nemocnice AGEL Handlová Mgr. Tatiane Gregušovej, MSc., dipl.s. za podporu a pomoc pri komunikácii a v neposlednom rade Nadácii AGEL, bez ktorej finančnej podpory by nebolo možné projekt zrealizovať,“ doplnila Mgr. Veronika Takáčová.

Nadácia AGEL je mimovládna nezisková organizácia, ktorá pomáha ľuďom so zdravotným znevýhodnením a organizáciám v nadväznosti na zdravotnú a sociálnu sféru. „Sme veľmi radi, keď sa nám darí plniť sny ľudí, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách. Jeden sen sme pomohli splniť aj v Senior centre Sv. Kataríny v Handlovej, kde vďaka dobrovoľníkom vznikla oddychová zóna pre seniorov a rodinných príslušníkov, ktorý nadácia financovala sumou 3 000 eur. Seniori tak budú môcť v peknom prostredí načerpať sily a nájsť pokoj. Všetkým prajeme hlavne veľa zdravia,“ vyjadrila sa riaditeľka nadácie Mgr. Iveta Chreneková. Veľkú vďačnosť za vznik oddychovej zóny pociťujú aj klienti Senior centra a jeho vedenie. „Naši seniori veľmi radi trávia čas na čerstvom vzduchu. Je to generácia, ktorá bola zvyknutá zdržiavať sa v prírode väčšinu času, preto sa práve v našom areáli, obklopení stromami a zvukmi prírody, cítia najlepšie. Veríme, že v novovytvorenej oddychovej zóne, na krásnych lavičkách, pri fontáne plnej rozkvitnutých rastliniek, prežijú ešte mnoho krásnych okamihov a sme veľmi vďační všetkým, ktorí priložili ruku k dielu a pričinili sa o jej vznik,“ povedala riaditeľka Senior centra Sv. Kataríny Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Späť