Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

046 / 5192 777

O nemocnici

V areáli handlovskej nemocnice vyrastie komunitné centrum

19.9.2024

V areáli Nemocnice AGEL Handlová vyrastie nový objekt. Pôjde o nízkokapacitné moderné zariadenie pre seniorov komunitného typu, čím vznikne pre obyvateľov regiónu nová sociálna pobytová služba pre osoby odkázané na pomoc. Senior centrum Sv. Kataríny, ktoré je predkladateľom projektového zámeru na rozšírenie kapacít komunitnej starostlivosti, bude výstavbu novej budovy financovať okrem vlastných zdrojov aj z eurofondov.

Senior centrum Sv. Kataríny, ktoré funguje pri Nemocnici AGEL Handlová, sa stalo úspešným predkladateľom projektu zameraného na rozšírenie kapacít komunitnej sociálnej starostlivosti. „Na realizáciu projektu, ktorého cieľom je vybudovanie nízkokapacitného moderného zariadenia pre seniorov komunitného typu, sme z plánu obnovy získali 1 337 628 eur, pričom oprávnené výdavky na realizáciu projektu, vrátane vlastných zdrojov, sú 2 453 693,27 eur. Doposiaľ Senior centrum Sv. Kataríny poskytovalo sociálne služby pre seniorov v časti budovy Nemocnice AGEL Handlová. Keďže však nie je perspektívne rozširovať tieto služby priamo v budove nemocnice, rozhodli sme sa využiť priestor v areáli nemocnice a vybudovať nové moderné zariadenie pre osoby, ktoré dovŕšili dôchodkový vek a sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby,“ ozrejmila riaditeľka Senior centra Sv. Kataríny Ing. Marta Eckhardtová, MPH.

Výstavba nového objektu by mala začať už v najbližších týždňoch a jeho kapacita bude 12 osôb. Štruktúra budovy bude zohľadňovať potreby ľudí odkázaných na starostlivosť, pričom bude kladený dôraz na plnú bezbariérovosť priestorov. „Navrhovaný objekt je jednopodlažný, pozostáva z dvoch bytových jednotiek, kde každá má kapacitu 6 osôb. Bytová jednotka má samostatný vstup a je v čo najväčšej možnej miere podobná bežnej domácnosti, pričom šírka chodieb aj predsiene je navrhnutá tak, aby poskytovala bezproblémovú manipuláciu s vozíkom a kompenzačnými pomôckami, ale aj bezkolízny pohyb osôb so zrakovým postihnutím. Z chodby budú prístupné izby prijímateľov a tiež obývacia izba s kuchyňou. Bytová jednotka je vybavená aj multifunkčnou miestnosťou, práčovňou, čistiacou miestnosťou a šatníkom. Obývacia izba je spojená s kuchyňou a je z nej priamy výstup na krytú letnú terasu,“ opísala štruktúru plánovanej budovy Ing. Eckhardtová.

Vybudovaním nového zariadenia sa pre obyvateľov regiónu rozšíria možnosti sociálnych pobytových služieb. „Kladieme si za cieľ poskytovať sociálne služby tak, aby sme posilňovali nezávislý život prijímateľov sociálnych služieb a vytvárali im podmienky, v ktorých budú cítiť pohodlie, úctu a prijatie. Veríme, že vďaka skúsenému a stabilnému tímu, ktorý sa nám v Senior centre Sv. Kataríny podarilo vytvoriť a o ktorého odbornosť sa môžeme oprieť, prebehne hladko aj rozšírenie kapacít, ktoré bude možné vďaka novej budove,“ doplnila riaditeľka Senior centra. Podľa plánovaného harmonogramu by stavebné práce mali odštartovať už tento mesiac a aktivity projektu by mali byť sfinalizované v apríli 2026.

Späť